Reklama
 
Blog | Lukáš Pokorný

Jágr na Hrad!

Jágr na Hrad!

Znáte to. Klábosíte s rodinou o všem možném a najednou vám do toho vleze volba prezidenta. Pohoda je ta tam, klan se rozdělil na dva znepřátelené tábory. Jdete si po krku.

Nepochybuju, že nešťastné finále minulé prezidentské volby přineslo tyhle perné chvilky do mnoha rodin a mezi přátele. Proti sobě stáli kandidáti tak odlišní, že kampaň přerůstala s blížícím se termínem volby v  nechutné divadlo. Tehdy jsme si mohli myslet, že to zároveň byla derniéra, současný prezident nás však vyvádí dnes a denně z omylu (je zbytečné omílat známá fakta pořád dokola, jednu skutečnost bychom ale měli opakovat jak zaseklá gramofonová deska: způsob, jakým pouští prezident žilou eráru, dokazuje, že se nejedná o prezidenta lidu, ale spíš papaláše sovětského typu).

Kampaň v plném proudu

Alarmující jsou v tomto ohledu hlavně detaily ze současné prezidentovy spanilé jízdy, kterými jako první reálně zahájil prezidentskou kampaň – je jasné, že pokud se nestane něco zásadního, Zeman bude kandidovat i v lednu 2017.

Pro zástupce tábora, který bude stát proti silnému šiku Zemanových podporovatelů, je tohle špatná zpráva. Až na pár amatérských pokusů se zatím nezdá, že by se repríza Zemanovy první kampaně – v mnoha ohledech už v této fázi daleko odpudivější, než byla premiéra – odrazila na schopnosti domluvit se na jednom či dvou silných kandidátech. Jmen visí ve vzduchu sice několik, ale přiznejme si to. Pokud bude současný prezident tak skvěle využívat svých schopností dělit společnost na „své“ a „ty ostatní“, nemá Pospíšil, Halík, Pavel, Dlouhý, Fischerová, Šiklová, atp. (doplňte sami) žádnou šanci. Ani všichni dohromady. Čekají nás pak další šílená léta pod psa.

Co teď?

Pokud vyjdeme z brilantní analýzy Štefana Švece o nesmyslné polarizaci současného veřejného diskurzu, musí nám z toho vyjít jen jedno. Je potřeba učinit krok, který se mnohým nebude dělat lehce. Musíme najít kandidáta, který bude přijatelný jak pro voliče Zemana, tak pro voliče Schwarzenberga. To ovšem znamená, že se musíme shodnout na „nejmenším společném jmenovateli“, tedy osobnosti, která bude přijatelná pro všechny. Vtip? Ne. Pokud nechcete vidět hradní bakchanálie v přímém přenosu ještě dalších 7 let.

Když jsem svůj osobní tip na takovou osobnost představoval známým u oběda, schytal jsem to ze všech stran. Na jednom jsme se ale shodli: v okamžiku, kdy národem cloumají zimní olympijské hry nebo mistrovství světa, v pohodě vedle sebe v hospodách, na náměstích a v obývácích povykují konvičkovci a sluníčka, intelektuálky, učitelé i svářeči, prodavačky, diskofilové i rockeři, bezdomovci i zazobanci. Je to možná smutné – a přijmout to bude, obzvláště pro některé intelektuály, zatraceně těžké – ale zdá se, že jediné, čím dokážeme žít, co dokážeme prožívat na plno, navíc společně (!!!), je hokej. Mizí obranné mechanismy a ukřivdění, ven se dere národní hrdost, vzduchem vlají vlajky, Češi – tolikrát polámaní pádem s koně – zase jedou hrdou českou jízdu světem. Jedna z mála věcí, ve které dokážem táhnout za jeden provaz. Je to možná smutné, i když v době, kdy mají Češi tak tragické vyhlídky do budoucna, vlastně ani ne.

Samozřejmě, hokejista na Hradě by byl pro celé zástupy hrdých masarykovců a havlovců svého druhu fackou – těžko by snesli pomyšlení na to, že na Hradě sedí „jenom“ sportovec, bez vysokoškolského vzdělání, bez titulů a státnických zkušeností. Na druhou stranu, pokud nenajdeme člověka, který bude široce akceptovatelný, skončíme tam, kde jsme dnes.

Jaromír Jágr dává jako kandidát na prezidenta smysl v mnoha ohledech:

  • Je to symbol tvrdě vydřeného a zaslouženého úspěchu globálních rozměrů
  • Na světě ho znají i ti, co nikdy neslyšeli ani o Československu ani o Havlovi (a o České republice už vůbec ne)
  • umí se chovat, mluví skvěle anglicky, nekouří, není nemocný, nekulhá a nevrávorá, není závislý na alkoholu, váží si své země a chce ji reprezentovat, je vzorem pro miliony nejen mladých lidí po celém světě
  • je cílevědomý, léta dřiny z něj udělaly pevného člověka se smyslem pro týmovou hru a fair play
  • když ho někdo naštve, umí dát pěstí
  • Češi ho milují
  • (dál si doplňte sami)


PS: budu rád za vaše návrhy na možné prezidentské kandidáty. Kdo by podle vás byl dobrý prezident všech Čechů? Diskutovat o tom můžete i na Facebooku zde.

Reklama