Reklama
 
Blog | Lukáš Pokorný

Poradní sbor starostky – řepská Potěmkinova vesnice

Řepský poradní sbor se tváří, že je nástrojem, jak zapojit veřejnost v Řepích do rozhodování. Podle zkušenosti z posledních 4 let je to spíš ale spíš nefér hra s občany, o jejíž existenci vlastně nemá většina řepských ani tucha.

Podívejme se na několik důvodů, proč poradní sbor má pro občany stejný význam, jako řepský web, na kterém můžete strávit měsíce, než najdete to, co chcete.

1) Poradní sbor se neřídí žádnými pravidly. Absolutní moc nad ní má starostka. Neexistuje plán zasedání zveřejňovaný s dostatečným předstihem (natož pak jejich program) – a pozvánky pro členy poradního sboru veřejnost nevidí prakticky nikdy. I kdyby tedy chtěl „poradník“ či „poradnice“ zjistit, co lidi v jeho volebním okrsku zajímá – nebo naopak občan chtěl kontaktovat je, má minimální šanci. Neví co a kdy se bude projednávat. Navíc, zjistit, pod kterého „poradníka/nici“ spadáte, může být pro některé velký oříšek…schválně si to zkuste.

2) Na výstupy ze zasedání poradního sboru má monopol Radnice: zápis, který je v tom nejlepším případě seznamem témat, v tom horším zkresleným popisem diskuze, se zveřejňuje v Řepské 17, kam jako občan se svým příspěvkem – třeba reakcí na zápis – proniknete tak jednou za rok („není prostor“).

3) Poradní sbor a jeho výstupy jsou v těch nejožehavějších tématech absolutně bezcenné: petice a stížnosti občanů v různých záležitostech – jako např. tunel na Slánské, parkoviště v Mrkvičkově, nesmyslný plán vykácet stromy v Laudově či stavba domu tamtéž – dokazují, že poradní sbor je opravdu jen pěknou fasádou. Když už tam zazní žádost – třeba na to, aby Radnice konečně začala používat ke komunikaci svůj Facebook, zůstane nevyslyšena…(respektive někteří radní spolehlivě „zapnou“ až v okamžiku, kdy se blíží volby…)

4) Členové poradního sboru nemají náhradníky a některé okrsky prostě žádného poradníka/nici nemají – velmi často se stává, že Radnice má na zasedáních daleko více účastníků, než je samotných členů poradního sboru. To samo o sobě vypovídá víc než dost o funkčnosti tohoto neformálního orgánu.

 

Reklama