Reklama
 
Blog | Lukáš Pokorný

Parkování v Řepích, díl 101.

Na zóny placeného stání (ZPC) se dá dívat různým způsobem. Jedním z nich je pohled, který považuje celý systém za tristní. Takový pohled je ospravedlnitelný ve chvíli, kdy jsou „zónové“ městské části daleko od té vaší. V okamžiku, kdy jsou zóny zavedeny ve vašem bezprostředním okolí, musíte jednat. Pokud nejednáte, stane se z vaší MČ parkoviště aut praskající ve švech.

A nejde o žádnou maličkost: denně do Prahy z jejího okolí přijíždí za prací 180 000 lidí. Vzhledem k poloze Řep jsme první na ráně. O to víc, když už nikdo přespolní nezaparkuje kvůli zónám v Praze 6. A aby nebyla mýlka: zóny se zavedly hlavně kvůli tomuto problému. Šlo o to, aby rezidenti v MČ měli jisté svoje parkovací místo u domu. Aby nemuseli večer hodinu hledat místo na parkování kvůli přespolním.

Návrh na zavedení zón v celé Praze se projednával od podzimu 2014. Tehdy byli na Magistrát pozvání zástupci MČ Praha 1-22. Tito představitelé byli v malých skupinách (vždy cca 4 městské části) seznámeni s novinkami a požádáni o stanovisko k ceníkům a vyzváni k zaslání požadavků na případné zavedení zón placeného stání na jejich území. Zde zástupce Prahy 17 žádal o informaci, zda je možné zřízení zóny placeného stání v podobě pouze několika parkovacích automatů, o kterých městská část uvažuje v okolí pošty. O větším zavedení zón placeného stání tato městská část v té době neuvažovala. Bylo tudíž logické, že když 17.2.2016 obdržela MČ Praha 17 návrh nařízení hl. m. Prahy, kterým se vymezují oblasti hlavního města Prahy se zónami placeného stání, neměla naše MČ žádné připomínky.[1]

Jak by také mohla, když se hned na začátku od možnosti ovlivnit způsob utváření ZPC svým postojem distancovala. Reálně přitom hrozilo, že se Řepy stanou odkladištěm přespolních aut právě kvůli tomu, že Praha 6 nebo Zličín ZPC zavedou. A reálně byly k dispozici také další možnosti: systém ZPC se netvořil na koleně, předcházely mu důkladné kapacitní posudky a analýzy – něco, co Řepy strašně potřebuji. Bylo to vše na náklady Magistrátu hl. m. Prahy. Promarněná příležitost něco s parkováním v Řepích udělat? Odpovězte si sami.

Nakonec se stalo to, co hrozilo: Praha 6 ZPC zavedla, Zličín od toho upustil, ale zavedl placené parkování v Metropoli. A my, Řepané, jsme ostrouhali a stali se zónou NEplaceného stání. Bohužel, dle odpovědi zastupitelky Kaljkovićové[2] o tom zastupitelstvo nebylo vůbec informováno. Že by aspoň občané? Ále, o ty přeci jde až v poslední řadě…

[1] http://www.repy.cz/volene-organy/usneseni/us-rmc-000085-2016

[2] Viz zde: http://lukas.blog.respekt.cz/odpovedi-opozicnich-zastupitelu/

Reklama